38η επέτειος του Πολυτεχνείου: Δεν πρέπει να ξεχάσουμε…

Spread the love

Αυτά που ζούμε σήμερα, τελικά κάνουν την σημερινή επέτειο πιο επίκαιρη από ποτέ! Δείτε το εκτεταμένο αφιέρωμα!

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες επαναφέρουμε την μνήμη έναντι της λήθης και ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα για τους αγώνες της τότε νεολαίας, ‘κατακεραυνώνοντας’ την σημερινή για την αδιαφορία και τη νωθρότητά της. Μάλλον οι εποχές του ‘ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ’ πέρασαν ανεπιστρεπτί.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Πριν μιλήσω σαν ένας σύγχρονος Πολυτεχνίτης, σας καλώ να διαβάσετε το συνοπτικό χρονικό του τριημέρου του Πολυτεχνείου, ενώ σας παραθέτω, συγκλονισμένος κάθε φορά που τα ξανακοιτώ, τον απολογισμό της 17ης Νοέμβρη 1973 σε νούμερα. Η μνήμη αναγεννιέται μέσω της λήθης, για να οδηγήσει στη λύση…;

Η ματωμένη και περίφανη Μνήμη…

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Οι φοιτητές της Αθήνας καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο. Σύνθημά τους: ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.

TANKS

TANKS

14 Νοέμβρη 1973
Ώρα 7 μ.μ. από 1500 φοιτητές πάρθηκε η απόφαση « να μείνουμε απόψε στο Πολυτεχνείο».
Συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή απ΄ όλες τις σχολές και επιβάλλει έλεγχο σε ανεύθυνα συνθήματα και μεταδίδει τα δικά της από μεγάφωνα και το μικρό πομπό, αλλά και συγκεντρώνει τρόφιμα, φάρμακα κλπ. Γύρω στο Πολυτεχνείο και χιλιάδες αδούλωτοι Έλληνες τούς συμπαραστέκονται.

15 Νοέμβρη 1973
Γέμισαν τα κτίρια του Πολυτεχνείου και το προαύλιο από φοιτητές και απέξω δεκάδες χιλιάδες λαού και μαθητών, που έρχονται κατευθείαν από τα σχολεία τους, φέρνοντας στους ελεύθερους και μαχητικούς φοιτητές όλο και περισσότερα τρόφιμα, φάρμακα κλπ.

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ

16 Νοέμβρη 1973
Πάνω από 150.000 άνθρωποι είναι γύρω από το Πολυτεχνείο και βροντοφωνάζουν με τους ελεύθερους φοιτητές «Κάτω η χούντα, η χούντα θα πέσει απ’ το λαό».
Ώρα 7 και μισή μ.μ. Ο δικτάτορας δίνει διαταγή να χτυπηθεί πρώτα η λαοθάλασσα, που είναι γύρω στο Πολυτεχνείο. Δακρυγόνα πέφτουν συνεχώς και κάνουν αφόρητη την ατμόσφαιρα. Ο λαός ανάβει φωτιές και τα εξουδετερώνει. Τώρα σφυρίζουν σφαίρες και οι πρώτοι νεκροί πέφτουν μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο. Ο λαός στήνει οδοφράγματα, δεν υποχωρεί, παλεύει άοπλος, παραμένει στη θέση του.Ώρα 12 τη νύχτα μπαίνει στην Αθήνα στρατός και τανκ και καταλαμβάνουν επίκαιρες θέσεις.

17 Νοέμβρη 1983
Ώρα 2 πρωινή Τα τανκς πλησιάζουν το Πολυτεχνείο. «Φαντάροι, είμαστε άοπλοι, είμαστε αδέλφια, μη μας χτυπήσετε, ελάτε μαζί μας» φωνάζουν οι φοιτητές και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός καταγγέλλει στον Ελληνικό λαό την ανίερη πράξη του δικτάτορα.
Ώρα 3 πρωινή. Οι οδομαχίες συνεχίζονται γύρω από το Πολυτεχνείο μέχρι το πρωί.Ώρα 11 π.μ. επαναφέρεται στρατιωτικός νόμος. Ένα τανκ γκρεμίζει τη σιδερένια πόρτα του Πολυτεχνείου κι ας είναι στα κιγκλιδώματα φοιτητές. Ρίχνονται ριπές.

 

 

via 38η επέτειος του Πολυτεχνείου: Δεν πρέπει να ξεχάσουμε….